Linkedin RSS Svenska Dansk

Nyt våren i inspirerende hagemiljøer

28-04-2014LAST NED BILDE

Våren er her, og sommeren er på vei. Det innbyr til utendørs hygge i hagen og på terrassen. La deg inspirere av naturmaterialet tegl, og gjør utendørsopplevelsen enda deiligere med innbydende terrasser, hagebelegning, bålplasser, utekjøkkener, høybed og benker.

Siden middelalderen har tegl vært brukt til å forme utendørs rammer. – F.eks. i klosterhager hvor teglsteinene ble brukt til avgrensning av bedd, gangarealer og levegger.

“Tegl er et 100 % naturmateriale med lang levetid og varme avdempede farger, som harmonerer perfekt med alle hagens blomster, planter og busker. Steinenes mange farger og nyanser gir uendelige muligheter for kreativitet, slik at man kan skape akkurat de utendørs rammene som passer for ens liv”, forteller Tommy Bisgaard, direktør for Byggitegl.no.

Her følger 4 tips til bruk av tegl i hagen:

1. Gå på tegl
Til gangarealer kan man bruke hagetegl, eller belegningsklinker som er hardbrente teglstein som tåler frost og salting ekstra godt.

2. Sitt på tegl
Terrassen er et opplagt sted å utfolde kreativiteten sin med farger og mønstre. Her kan det være godt å huske at små fliser og stein får terrassen til å virke større, mens store fliser får det samme arealet til å virke mindre. Et mønster som går på langs av arealet vil få det til å virke lengre og smalere. Et mønster på tvers gjør flaten kortere og bredere.

3. Lag mat på tegl
Tegl er opplagt til et solid utekjøkken hvor maten kan tilberedes på grill, over åpen ild eller med gass. Det er viktig å huske at arbeidsbordet skal kunne tåle all slags vær og være lett å holde rent. Her kan man f.eks. velge stein, klinker eller mosaikk på et holdbart underlag, som etterfølgende plasseres direkte på teglkonstruksjonen.

4. Varm deg på tegl
Et bålsted eller en murt peis er det perfekte stedet å nyte vår- og sommerkveldene når de blir litt kjølige. Når ilden har varmet opp mursteinene avgir de over de neste timene mye varme – selv etter ilden har gått ut.