Linkedin RSS Svenska Dansk

5 tips til tegl i våte rom

13-01-2014LAST NED BILDE

Tegl har i mange år vært fast inventar på kjøkken og i baderom verden over. Det skyldes bl.a. teglsteinens holdbarhet, evne til å håndtere fukt og de endeløse muligheter for kreativitet. Her får du 5 tips til tegl i våte rom.

1) Velg hardbrente eller såpebehandlet teglstein
Hardbrente, eller klinkbrente murstein kan ikke oppta vann, og er derfor opplagte til både kjøkken og bad. Velges andre typer tegl bør overflaten mettes med såpevann, så porene lukkes, og steinene blir motstandsdyktige overfor f.eks. fettflekker og skitt. Det er viktig å huske at all framtidig rengjøring må skje med samme type såpe som ved metningen, f.eks. brun såpe eller såpespon, slik at steinene bevarer det samme fargemessige uttrykket.

2) Tillat deg selv å være kreativ med farger, former og mønstre
Baderom og kjøkken behøver ikke være hvite! - Tegl finnes i et vell av farger, former og størrelser. Dertil kommer de mange mønstre som fliser og stein kan legges i, likesom man kan bruke forskjellige farger mørtel til å gi et særlig uttrykk. Kun fantasien setter grenser.

Et rom blir mest harmonisk ved å bruke fliser som passer til rommets størrelse, dvs. store fliser til store rom og små fliser til små rom. I tillegg får lyse vegger et lite rom til å virke større, mens mørke vegger får rommet til å virke mindre.

3) Respekter boligens helhetlige uttrykk
Boligens rom og selve bygningens arkitektur utgjør en samlet helhet. Derfor er det en god idé å velge fliser og stein til baderom og kjøkken som matcher den stilen boligen som helhet uttrykker. Pass på ikke å kombinere for mange mønstre og detaljer. - Det kan forstyrre helhetsinntrykket.

4) Tegl og gulvvarme er den perfekte kombinasjonen
Tegl har en særlig evne til å oppta, regulere og fordele varme, slik at temperaturen holdes stabil. Det gjør tegl og gulvvarme til den perfekte kombinasjonen som holder gulvet behagelig lunt i de kalde høst- og vintermånedene.

5) Bygg korrekt, så fukten ikke trenger inn
Vær sikker på at fliser og klinker legges stabilt og ensartet, og at arbeidet utføres korrekt, slik at fukt ikke kan trenge inn bak steinene eller i fugene. Fugenes motstandsdyktighet overfor vannpåvirkning kan forsterkes ved å mette dem med såpevann.