Linkedin RSS Svenska Dansk

Byggebransjens kopiprodukter mister skjønnheten med årene

04-11-2013LAST NED BILDE

For hvert originalprodukt finnes en endeløs rekke kopier. Det gjelder også for murstein og takstein av tegl. Men kopiene skuffer når tidens tann setter inn: De kan forvitre, ruste og miste fargen. Kun de originale teglsteinene bevarer deres estetiske uttrykk for ettertiden.

Tegl taler til sansene våre og gir bygninger et særlig estetisk uttrykk, som har vært verdsatt gjennom århundrer. Arkitekter og konstruktører snakker i den forbindelse om tegls ”materialitet” eller ”stofflighet”.

Ifølge den svenske byggekonsulent og forfatter, Tomas Gustavsson, handler materialitet om menneskers subjektive opplevelser av materialer. I sin bok ”Moderna tegeldetaljer”, fremhever han bl.a. evnen til å eldes med ynde og det spesielle menneskelige og håndverksmessige elementet som murverk utstråler, som en del av tegls unike materialitet.

Det er nettopp dette spesielle uttrykket, denne materialiteten, som mange produsenter prøver å kopiere med produkter i bl.a. betong, metall, puss og plastfiber.

Uheldige egenskaper med på kjøpet
Problemet med kopiproduktene er at selv om de kanskje ligner tegl, er det ikke mulig å kopiere alle de naturlige egenskapene som tegl har, herunder evnen til å bevare det estetiske uttrykket over tid.

”Velger man å bygge med kopiprodukter, må man forvente at bygningens utseende endrer seg dramatisk over tid – dessverre ikke til det bedre. F.eks. mister betongtakstein fargen med tiden og blir grå, akkurat som taket generelt har kortere levetid. Metallplater ruster og gir ikke samme spill som et tegltak. Plastpuss kan gi fuktproblemer, fordi det ikke kan puste. – I Sverige er flere tusen boliger rammet av muggsopp nettopp som følge av plastbasert puss på en bakmur av tre. På den måten kan man få man en hel rekke uheldige egenskaper med på kjøpet hvis man velger kopiene”, sier Tommy Bisgaard, direktør for Byggitegl.no.

Misvisende betegnelser villeder forbrukerne
Det er imidlertid ikke alltid like lett for forbrukerne å velge originalene. Visse produkter, f.eks. betongtakstein, får tilknyttet betegnelsen ”tegl”, akkurat som de fås i fargen ”teglrød”, selv om produktene ikke har noe med tegl å gjøre.

”Tegl er brent leire. Det har intet med betong å gjøre. Å kalle noe for ’betongtegl’ er derfor misvisende overfor forbrukerne”, sier Tommy Bisgaard.

Kvalitet som holder seg vakkert i mer enn 100 år
Tegl er et 100 % naturprodukt uten skadelige innholdsstoffer. Holdbarheten på opptil 100 år eller mer kan normalt ikke matches av kopiene. Både murstein og takstein av tegl er fargebestandige og fås i utallige farger, former og uttrykk. Fargene fremkommer naturlig i brenningsprosessen uten tilsetning av kunstige farger. Det betyr bl.a., at tegl patineres vakkert gjennom årene og bevarer sitt estetiske uttrykk for ettertiden.