Linkedin RSS Svenska Dansk

Sett ditt individuelle preg på hagen med spennende teglstein

14-05-2012LAST NED BILDE

Vi setter pris på å omgi oss med ting vi er glade i og som passer til vår livsstil, også i hagen. Nå for tiden er det derfor et stort fokus på belegninger til innkjørsler, terrasser og til stier og ganger i hagen. Her har trenden i mange år vært preget av betongstein. Men forandringer er på vei. Flere og flere har de seneste år ønsket en hagebelegning med murstein og tegl som passer perfekt til den individuelle hage.

Siden middelalderen har man brukt tegl til avgrensning av bed med lege- og krydderurter, til gangarealer og til lemurer i klosterhager. Tegl er et naturmateriale med veldig lang levetid og varme avdempede farger som harmonerer perfekt med alle hagens blomster, planter og busker. Det finnes uendelige muligheter for å gjøre  hagen flott med tegl. Kun fantasien setter grenser for hvilke farger, former og mønstre du kan velge når du skal anlegge ny terrasse eller gangsti.

”Tegl til hagen leveres i dag i et utall av forskjellige størrelser, farger og mønstre”, sier Tommy Bisgaard, direktør for Byggitegl.no. ”Mange hagekyndige benytter seg derfor av tegl – i samspill med utvalgte planter og blomster – til å skape den stemningen som ønskes i den enkelte individuelle hage. Marktegl i ulike farger er populært nå – og det er jo en klar fordel, at teglprodukter er fargeekte og holder fargen eller fargespillet i mange år”.

Tegl har bevart sin popularitet gjennem tiden og elementer av tegl er for eksempel benyttet som en naturlig del av de romantiske hager.

Gode råd

Når man skal legge stein i hagen, skal man ikke la seg begrense av teglets form. Det finnes mange muligheter til å lage flotte og fargerike mønstre.

- Små fliser og stein gjør et rom større, og store fliser får samme areal til å virke mindre.
- Et mønster som går på langs av arealet, vil få det til å virke lengre og smalere.
- Et mønster på tvers gjør flaten kortere og bredere. Et diagonalmønster er mer retningsnøytralt.
- Se eksempler på forskjellige mønstre og farger på byggitegl.no

Tegl eldes med ynde og får en flott patina ettersom tiden går. Tegl er også et godt og slitesterkt valg og betydelig lettere å vedlikeholde enn en terrasse av tre eller hagestier av gress eller grus. Derfor burde man overveie tegl når hagen tar litt for mye av ens tid. Steinens format gjør den enkel å legge selv.Innenfor tegl skjelnes det mellom vanlig murstein til fasader og belegningsklinker.

Marktegl er hardbrente teglstein som opptar svært lite vann og som derfor tåler frost ekstra godt. OBS! Fasadetegl skal ikke benyttes på bakken.Belegningsklinkene tåler salting i vintermånedene, noe som er en stor fordel i innkjørselen og ved inngangen til huset.

Du kan hente inspirasjon og ytterligere opplysninger om tegl i hagen og på terrassen på byggitegl.no