Linkedin RSS Svenska Dansk

Avskjerm hagens rom med murstein – de akkumulerer varme og gir et behagelig klima for plantene

23-01-2012LAST NED BILDE

Flere internasjonale forskningsstudier viser at opphold i naturen gir bedre helse, lavere stressnivå og bedre velvære. Selv om vi bare skriver januar, er det allerede nå en god idé å tenke over vårens oppgaver i hagen. Kanskje skulle en beskyttende mur med på tegnebrettet.

Murene skjermer effektivt mot både vind og nysgjerrige blikk, og i selve helsehagen merkes friheten og stillheten. Midt i hagen klukker en fontene og gangarealene rammer inn bedene. De flotte gule og røde mursteinsveggene gir bløte former, hvor man kan sitte og meditere eller lese. Samtidig gir veggene til tider kjærkommen skygge til hagen.

”Persere, grekere og romere har bygget hager på denne måten i tusenvis av år” sier Tommy Bisgaard og fortsetter: ”Man kan oppnå en fin effekt ved å velge nye murstein i en farge som passer til huset, men mursteinene i hagen kan også være gjenbruksstein, bare kvaliteten er god nok.”

Forebygg stress
Å arbeide og oppholde seg i en hage kan oppleves som spesielt meningsfullt fordi man arbeider med og omgir seg med noe levende. Selv om gressklipping, luking og stell av planter er god mosjon, kan helsehagen også være en inspirasjons- og rehabiliteringshage. Opphold i naturen forebygger stress, og bare fem minutter ute i det grønne fremmer den generelle mentale helse. Det viser et nytt britisk studie med tittelen "What is the Best Dose of Nature and Green Exercise for Improving Mental Health? A Multi-Study Analysis" utført av forskerne Jo Barton og Jules Pretty fra Universitet i Essex.

Med hagen som pusterom kan arbeide og bekymringer slippe taket. Følelsen av å ha sitt eget frirom kan ytterligere forsterkes hvis man, som i eksemplet her, velger å avskjerme mot verden utenfor med flotte murstein. Mursteinen akkumulerer dessuten varme, så plantene får et behagelig klima.