Linkedin RSS Svenska Dansk

FASADE I MURSTEIN

11-10-2013LAST NED BILDE

Liker du rå murstein?

Fasaden skal passe til husets arkitektoniske uttrykk.

Derfor gjelder det å velge den riktige murstein og fuge. Du skal være oppmerksom på om steinens farge, fargespill, størrelse og struktur passer til husets byggestil og størrelse. Prøv å tenk over følgende, hvis du vil ha den rå mursteinfasaden:

- Liker jeg best tradisjonelle mørkerøde eller rødbrune nyanser?
- Skal det være litt mer utradisjonelt, f.eks. grå, mørkebrune eller sorte fasadesteiner?
- Skal det være struktur i steinen, eller foretrekker jeg en glatt stein?
- Skal steinen ha et fargespill?
- Vil jeg ha en annen størrelse enn den normale teglstein?
- Hvor dominerende skal fugen og dermed fugens farge være?

Du har også mulighet for å få murstein i forskjellige størrelser – tykke og tynne, korte og lange. Det kan gi en flott effekt hvis fasaden f.eks. er bygget opp av tynne, lange murstein. Murstein kan dessuten ”stå” på høykant eller ligge på skrå. De kan være forskjøvet i forhold til hverandre.

Hva med fuger og forbander

Fugen utgjør 20% av den samlede murflate. Hvis du velger en rå murstein, er det et hav av muligheter i forhold til fugefargen. Mørtlene fås nemlig i mange forskjellige nyanser og typer. Både fargen, strukturen og måten det blir fuget på, har stor innflytelse på den ferdige muren. Hvis du er i tvil om hvilken fugefarge- og type som vil passe til mursteinen, er det en god ide å avprøve det. Du kan eventuelt eksperimentere med noen forskjellige og se hvordan mursteinen endrer karakter. Mørtelfargen gjør nemlig mye.

Fasaden kan også få karakter av forbanderne, som er det mønsteret mursteinen danner så de lodrette fugene ikke ligger over hverandre. Du kan få flere forskjellige modeller som f.eks. munkeforbander, kryssforbander og løperforbander og flere andre. Det kan varieres i det uendelige, så her er det også godt å lage prøver før fasaden mures opp.

Skal overflaten pusses?

Du kan også gi den gamle fasaden et nytt utseende ved å pusse den. Det skjelnes mellom to slags: En heldekkende, hvor du ikke kan se fugene og en ikkedekkende, hvor fasaden pusses så tynt at konturen av mursteinen og fugene skinner igjennom. Sistnevnte kalles tynnpuss.

En heldekning begynner med et grunnpusselag som sikrer et jevnt underlag. Så skal det grovpusses og til sist finpusses. Sistnevnte er samtidig en barriere mot fukt og regn. Grovpussen gir muren en plan og jevn overflate. En helt fin og glatt overflate får du ved å påføre det siste laget – finpussen.

Hvis du ønsker å se strukturen i muren, skal du kun påføre et tynt lag puss, også kalt tynnpuss. Det kan gjøres med f.eks. filtsning, vannskuring eller sekkeskuring, noe som faktisk utføres med en sekk. Kanskje du vil ha en bestemt farge på muren. I så tilfelle kan du med fordel bruke en farget mørtel til det siste pusselaget. Fargen bør bestå av fargeekte, uorganiske jordfarger.

Du har også mulighet for å kalke huset ditt, noe som er vanlig på gamle bindingsverkshus. Det kan være med på å gi huset et landlig preg. For gode råd i forbindelse med kalking og andre overflatebehandlinger, se www.mur-tag.dk.

Detaljer på fasaden

Fasaden behøver ikke bare å bestå av glatte flater med dører og vinduer. Den kan brytes med utstikk av loddrette steiner og framheve overgangen mellom fasade og tak med partier som er mer framtredende. Du kan også få muret sålbenken under vinduene i glassert tegl, eller framheve vinduene med et rulleskifte. Mulighetene er mange.

Du har også mulighed for at kalke dit hus, som du kender det fra de gamle bindingsværkshuse. Det kan være med til at give huset et landligt præg. For gode råd i forbindelse med kalkning og andre overfladebehandlinger, se www.mur-tag.dk.

Detaljer på facaden

Facaden behøver ikke kun at bestå af glatte flader med døre og vinduer. Den kan brydes med stik af lodrette sten og fremhæve overgangen mellem facade og tag med fremtrukne partier. Du kan også få muret sålbænken under vinduerne i glaseret tegl eller fremhæve vinduerne med et rulleskifte. Mulighederne er mange.