Linkedin RSS Svenska Dansk

Frisk opp fasaden

29-05-2012LAST NED BILDE

Er du lei av din gamle fasade, eller trenger den til en kjærlig hånd, kan du overveie å pusse den eller sekkeskure den med farget pussmørtel. Det behøver ikke å være verken vanskelig eller dyrt, og resultatet er imponerende. Tidlig høst, med høy luftfuktighet og gjennomsnittstemperatur, er det ideelle tidspunktet til å gå i gang.Hvis du bor i et mursteinshus av en litt eldre dato, og synes det kunne være godt å gi huset en ansiktsløftning, så finnes det mange muligheter. Glem alt om organisk maling. Ubehandlet murverk trives ikke særlig godt med diffusjonstett overflatebehandling. Prøv i stedet å pusse eller sekkeskure overflaten.


"Det er mye bedre å pusse et mursteinshus enn å male det. For det første kan mursteinen puste gjennom mørtelen, det gjør at fukten fra muren kan komme ut. I tillegg sitter mørtel langt bedre på murstein enn organiske malinger, som i mange tilfeller fort skaller av," forteller direktøren for Bygg-i-tegl.no, Tommy Bisgaard.

Det finnes et utall av farger og metoder som kan gi fasaden på huset et unikt særpreg. Fargevalget spenner fra avdempede, brente jordfarger til de mer kraftige knallfarger, som annet blå og lilla. Hvilken metode man vil bruke, avhenger av hvor mye struktur man ønsker, og hvor mye av steinene man gjerne vil se. Ved tynnpuss og sekkeskuring vil mursteinene tydelig kunne ses, hvis man tykkpusser muren, vil man ikke kunne se mursteinene.

Det er viktig å utvendige pussing planlegges for å hindre uheldige klimapåkjenninger som frost, uttørking pga. sol og vind, samt utvasking pga nedbør. Når du skal la håndverkeren gå i gang, er det best å gjøre det tidlig på høsten. Det skyldes at luftfuktigheten er høy og temperaturen moderat, noe som gir optimale betingelser for herdeprosessen. Unngå vintermånedene, fordi murverket bruker lang tid på å tørke, noe som kan forårsake frostskader. I sommermånedene kan man risikere at murverket blir for varmt, eller får for mye sol uten avdekning, så overflaten tørker for fort.

"Når man skal velge mørtel, er det mange forskjellige muligheter – i forhold til både bindemiddel, styrkeforhold, farge og kornstørrelse. Man kan f.eks. bruke hydraulisk kalkmørtel eller en kalk-sementmørtel. Har man en gang sett hvor flott en farget, pusset mur kan fremstå – både innendørs og utendørs – vil man nok aldri mer male veggene hverken inne eller ute. Man får dessuten et forbedret inneklima med en pusset vegg uten organisk maling. Mørtelproduktene er fremstillet av naturens egne råvarer, som kalk, sand og leiremineraler. Det kan nesten ikke bli mer naturlig," forteller Tommy Bisgaard.