Linkedin RSS Svenska Dansk

Vintage er in i boligbyggingen

10-09-2012LAST NED BILDE

Vintage er moderne som aldri før, både i arkitektur og innredning. I dag vil vi ha unike løsninger, med sjel, atmosfære og historie. Det gir boligen mer personlighet når nye og gamle materialer blandes. Teglbransjen bringer stolte tradisjoner inn i det moderne vintagebyggeriet.

Når man skal bygge nytt hus, er materialvalget et viktig element for å få skapt den stilen og personligheten man ønsker seg. I et gammelt hus har historien ofte satt sitt preg i form av liv og spill i fasaden, noe som er vanskelig å oppnå i et nytt bygg. Hvis man ønsker å skape en mer rustikk stemning i et nybygget hus, gir tegl fantastiske muligheter. Man kan nemlig få nye murstein, som har akkurat den samme patina som gamle, rustikke murstein.

”Tegl har en levetid på over 100 år, og får med tiden en vakker patina, som er med på å skape et unikt uttrykk i bygningen. I dag kan man saktens få samme uttrykket på en nybygget fasade som på et gammelt hus. Man kan nemlig få nye murstein som ligner de gamle. På den måten kan man oppføre et nytt hus med samme uttrykk og sjel, og dermed gi et moderne bygg en ekstra dimensjon”, forklarer Tommy Bisgaard, direktør for Kalk- og Teglværksforeningen.

Teglets mange muligheter 

”Det finnes mange hundrede forskjellige murstein på det norske markedet, og det gir uendelige muligheter. Håndbanket teglstein er f.eks. murstein som ser håndlagde ut, og har derfor et flott, rustikt utseende. Andre murstein er strøket med sand etter formingen, for å gi overflaten struktur og flere farger. Det finnes murstein i alle former og farger, så man kan gi huset den helt rette stemningen. Teglhåndverk er reflektert i murmester og arkitekt Tommy Kongstens huset oppført i håndbanket tegl både ute og inne og glasert takstein”, fortsetter Tommy Bisgaard. 

Fasaden skal passe til husets arkitektoniske uttrykk, så det gjelder om å velge den riktige mursteinen til huset. Man skal være oppmerksom på om steinens farge, størrelse, spill og struktur passer til husets byggestil og størrelse. Det er å tenke over følgende:

Foretrekker du tradisjonelle mørkerøde eller rødbrune nyanser?
Skal det være mer utradisjonelt, f.eks. grå, mørkebrune eller sorte fasadesteiner
Skal det være struktur i steinen, eller foretrekker du glatte steiner?
Skal steinen ha et fargespill?
Skal steinen ha en annen størrelse enn normale steiner?