Linkedin RSS Svenska Dansk

BÆREKRAFT – TEGL

11-10-2013LAST NED BILDE

Bærekraftige boliger eller bærekraftig bygg er nøye beskrevet i både ISO- og CEN-standarder for de 3 aspekter - miljømessige, sosiale og økonomiske aspekter.

I det totale regnskapet for Bærekraft teller 3 aspekter:

- miljømessige aspekter
- sosiale aspekter
- økonomiske aspekter

hver med 1/3 (33 %).

Mursteinshus med tegltak er på både kort og lang sikt enmiljøriktig, sosial og økonomisk sunn og god  investering.

Tegl har lang holdbarhet, minimalt med vedlikehold, de lengste levetider , god isoleringsevne og holder på varmen.  Inneklimaet i et mursteinshus er også noe av det ypperste man kan kjøpe for penger.

Fordi murstein kan stå i rå form uten overflatebehandling, belaster man heller ikke miljøet eller økonomien med kjemikalier i form av maling, trebeskyttelse eller lignende.

Teglhus med tegltak har alltid hatt gode ”input” til en bærekraftig utvikling. Det skylles de gode egenskapene til tegl kombinert med det lave vedlikeholdsnivået og teglets utrolig lange levetid. Husene kan stå i flere hundre år.

Leire til tegl er et naturlig forekommende materiale. Det fins overalt og vi har gode tradisjoner for en hensiktsmessig utvinning av leire. Man sikrer blant annet at landskapet reetableres til f.eks. landbruk, skogbruk eller rekreative formål når man avslutter utvinningen. Området skal ikke gå til spille eller ligge ubenyttet.

Tegl kan deponeres helt uten problemer da det ikke brukes  miljøbelastende kjemikalier i produksjonen. I dag resirkuleres alle murbygg ved riving og gjenbrukes til andre byggeformål. Det kan brukes til ny produksjon av byggematerialer, som tilslagsmateriale eller som fyllmasse ved større anleggsarbeider. Knust tegl brukes også som underlag til tennisbaner.

De skandinaviske kalk- og teglverker bruker en veldig moderne fremstillingsteknologi. De har gjennom de siste 30 år gjort en veldig stor innsats for å minske energiforbruget i forbindelse med produksjonen. Bransjen har derfor i løpet av de siste 25 år redusert energiforbruket med 50% . I tillegg har bransjen arbeidet på å få redusert CO2-utslippet bl.a. med overgangen til gassfyring. Det totale CO2-utslippet fra teglproduksjonen i Norge, pr. kg tegl, er i dag mindre end 25 % av utslippet for ca. 25 år siden.

I teglproduksjonen resirkuleres også all feilproduksjon tilbage til prosessen, det genereres derfor ikke leireavfall. En vesentlig grunn til at man begynte å erstatte trehus med mursteinshus i de norske byer er at murverk og tegltakstein ikke kan brenne. De er allerede brent ved 1.000 -1.100 graders varme i produksjonen.

På grunn av vekten og den store varmeakkumulering av en murvegg, trenger varmen fra en brann ikke så fort inn i muren. Derfor betraktes murverk  som noe av det ypperste med hensyn til å motstå brann. Det fins mange eksempler på at mursteinsmuren står igjen etter en brann, mens taket er borte fordi tresperrene er brent bort.

En mursteinsmur begynner først at miste en del af sin styrke, når den bliver varmet op til over 400 grader. Derfor er også alle de gamle, flotte peiser murt opp av murstein.