Linkedin RSS Svenska Dansk

Vi lever lenger, det skal våre boliger også!

27-08-2012LAST NED BILDE

Undersøkelse viser, at vår levealder fortsatt stiger. Det stiller større krav til våre boliger. De skal holde lenger og gi oss tak over hodet når vi blir eldre – uten ekstra kostnader.

Når man skal legge nytt tak, eller skifte ut det gamle, er det en god idé å tenke langsiktig. Den årlige Helseundersøkelse i 2010 viste, at gjennomsnitlig levealder fortsatt stiger. Den forventede levealder økes med et år hvert femte år, og var i 2009 på 80,7 år. Det stiller store krav til boligens takmaterialer, hvis levetid også skal vare lenger.

”Det er en del faktorer som man bør ta i betraktning når man skal legge nytt tak. Det er nemlig stor forskjell på de forskjellige takmaterialenes egenskaper. Holdbarheten og behovet for vedlikehold er viktig i forhold til økonomien. Men arkitekturen har også betydning i forhold til boligens stil og uttrykk. Tegltak eldes med ynde, og får en patina som bare blir flottere med årene. Dette er faktorer, som gør tegl til en tidløs og holdbar løsning”, forklarer Tommy Bisgaard, direktør for Byggitegl.no.

Teglets lange levetid

Huseiernes Landsforening har utviklet en guide som viser, at tegltak har en markant lengre levetid enn mange andre takmaterialer. Tegltak har en levetid på mer enn 75 år, det er over dobbelt så lenge som mange andre takbelegninger. Mange lette takbelegninger holder nemlig kun i 30 år. Tegl tåler samtidig både sur nedbør, kalde vinternetter og varme sommerdager, uten å ta skade.

”Levetiden for de kommende generasjoner vil øke markant. Vi blir eldre og vil leve lenger tid i boligen. Som pensjonist er det godt å ha tilstrekkelige økonomiske midler til å leve for, og det er ergerlig å skulle bruke sparepengene på nytt tak”, uttaler Tommy Bisgaard.

Stor gjenbruksverdi

Teglstein er et miljøvennlig naturmateriale, som hverken forurenser jorden eller drikkevannet. Når teglsteinene etter mange år er nedslitte, kan nesten 100 % resirkuleres og gjenbrukes til nye bygg. Tegl er derfor en av de takmaterialene, som belaster miljøet minst.

Fordeler med takstein av tegl:

Lang levetid
Naturmateriale uten noen form for miljøbelastning
Ingen vedlikehold
Stort utvalg i form og farge
Fås glassert og uglassert
Falmer ikke, men patinerer
Stor gjenbruksverdi