Linkedin RSS Svenska Dansk

Norsk arkitekturpolitikk åpner markedet for tegl

02-09-2014LAST NED BILDE

Funksjonelle, attraktive, energivennlige og bærekraftige omgivelser med arkitektur av høy kvalitet. Det har siden 2009 vært grunnsteinen i den norske arkitekturpolitikken, arkitektur.nå. Her kan murstein være veien frem.

”De felleseuropeiske CEN-standarder for bærekraft på både produkt- og bygningsnivå plasserer murstein av tegl i toppen  av bærekraftige byggematerialer. Ønsker man å skape miljøvennlige og kreative omgivelser i høy kvalitet, bør man absolutt undersøke de mange mulighetene med tegl”, uttaler Tommy Bisgaard, direktør for Byggitegl.no.

Det er innenfor både de miljømessige, sosiale og økonomiske indikatorer at tegl utmerker seg. Faktorer som et godt inneklima, klimabestandighet, gode varmeregulerende egenskaper, høy gjensalgsverdi, lang holdbarhet på minst 150 år og murverks minimale behov for vedlikehold samt lave totale miljøbelastninger sett over hele levetiden, er med på å plassere tegl som et av de mer bærekraftige byggematerialene på markedet.

Funksjonalitet og estetikk går opp i en høyere enhet
I tillegg har arkitekter i mange år eksperimentert med tegl i unike byggverk fra rådhus, museer og kirker til moderne villaer og etasjebygg.

”Vi vet av erfaring at arkitekter er gode til å se mulighetene i tegl. Derfor setter teglbransjen også en ære i å utvikle teglstein i former og farger, som virkeliggjør arkitektenes visjoner. Det er en spennende prosess som resulterer i funksjonelle bygg, som er inspirerende å ferdes i og omkring”, fremhever Tommy Bisgaard.

Tegl til belegning
I tillegg til bygninger kan marktegl også brukes til belegning. I Amsterdam har bystyret valgt marktegl fremfor tradisjonelle belegningsmaterialer som fx. asfalt. Skiftet til tegl har gitt en CO2-besparelse på 237 kilotonn CO2. Det tilsvarer det årlige CO2-utslippet fra ca. 26 000 husholdninger.

”Når det gjelder tegl er det stort sett uendelige muligheter for å kombinere bærekraftighet med kvalitet og god estetikk. Det handler bare om å tenke i nye baner og overskride tradisjonell bruk av materialer”, poengterer Tommy Bisgaard.

Se teglbransjens teglapp for arkitekter her