Linkedin RSS Svenska Dansk

BÆREKRAFT - SOSIALE INDIKATORER

11-10-2013LAST NED BILDE

Bærekraft er nøye beskrevet i både ISO- og CEN-standarder for de miljømessige, sosiale og økonomiske aspekter.

De sosialeindikatorene for bærekraftig bygg omhandler først og fremst de påvirkninger man får i hele byggets livssyklus fra f.eks. inneklima, vannkvalitet og  sosiale og kulturelle kvaliteter, fra:

- Hygro-thermal comfort (varme, kulde, trekk og fukt)
- Indoor air quality (inneluftskvalitet)
- Ventilation (ventilasjon og luftskifte)
- Acoustic comfort (akustikk, vibrasjoner og støy)
- Lighting comfort (lysforhold)
- Quality of drinking water (vannkvalitet)- Outdoor conditions (sosiale og kulturelle forhold)

Man får en høy score for de sosiale aspekter hvis man har det perfekte inneklima, sunnhet og sikkerhet, god kvalitet på drikkevannet og gode sosiale og kulturelle muligheter i området der man bor.

I det totale regnskap for Bærekraft teller de sosiale aspekter1/3 (33 %),  på lik linje med de to andre aspekter, nemlig demiljømessige og det økonomiske.

Det er egentlig bare de inneklimamessige, sunnhetsmessige og trygghetsmessige aspektene som er direkte byggematerialrelaterte. I andre sosiale indikatorer kan de arkitektoniske uttrykksformer på ens bolig og i nabolaget spille en stor rolle.

Mange nye drabantbyområder i utkanten av store byer vil ha dårlige sosiale indikatorer hvis man ikke har gode transportforbindelser, skoler,  kultur- og fritidsmuligheter og gode adgangsforhold for f.eks. rullestolsbrukere.

For nordmenn er inneklimaet viktig. Man kan bli syk eller i ytterste konsekvens dø av dårlig inneklima. Tegl har en veldig positiv innvirkning på inneklimaet, f.eks på følgende områder:

Tegl avgir ingen gasser eller kjemikalier, som f.eks. formaldehyd, det lukter ikke dårlig og utgjør ingen risiko for allergier. Det har heller ingen radioaktiv stråling.  Det murte bygg er derimot med på å redusere radonstrålingen.

Tegl demper vibrasjoner og lyder. Tegl holder på varmen om vinteren og holder boligen kjølig om sommeren i modsetning til lette konstruksjoner  - som f.eks. trekonstruksjoner.

Mursteinshus kan uten å skade teglmuren ”puste” og transportere en del av fuktigheten ut gjennom muren fordi det ikke finnes en membran (fuktsperre) i hulmuren, som det f.eks. er i trehus. Man bor derfor ikke i en ”plastikkpose”.

Tegl kan uten problemer oppta store mengder fukt inne fra boligen raskere enn de fleste andre materialer. Tegl kan i tillegg  avgi fukten igjen  raskere enn andre tradisjonelle byggeprodukter og spiller derfor en aktiv rolle i å holde luftfuktigheten i boligen nede. Dette minimerer muligheten for muggsopp. Muggsopp kan heller ikke finne næring i tegl, som er et rent uorganisk materiale fremstillet av leire.

En teglmur tørker også fort etter en evt. Vannskade, og fordi tegl ikke tar skade av vann, kan det f.eks. også brukes til fliser i hagen.

Vedr. sunnhet og sikkerhet må man ikke glemme brann. Det oppstår desverre brann i flere tusen boliger i Norge hvert år. En mursteinsmur begynner først å miste en vesentlig del av sin styrke på temperaturer over 400 grader celsius. Ved store takbranner ser vi heldigvis ofte at teglmurene bliver stående og kan gjenbrukes, uten at det krever riving av bygningen eller boligen. Det er en helt vesentlig del av sikkerheten at man har tid til å komme seg ut av boligen før den faller sammen under en brann. Tegl kan heller ikke brenne og gir ikke næring til ilden.

En vesentlig grunn til at man begynte å erstatte trehus med mursteinshus i de norske byer er at murverk og tegltakstein ikke kan brenne. De er allerede brent ved 1.000 -1.100 graders varme i produksjonen. På grunn av vekten og den store varmeakkumuleringen av en murvegg, trenger varmen fra en brann ikke så fort inn i muren. Derfor betraktes murverk  som noe av det ypperste med hensyn til å motstå brann. En annen fordel med murbygg med tegltak er at tegl og mørtel ikke avgir giftige damper under brann, noe som kan skje under brann i et trehus som har fået en overfladebehandling –til f.eks. å impregnere treverket.

Pressefoto: Colourbox.com