Linkedin RSS Svenska Dansk

Vi gidder ikke å male treverk og bruke tiden på yt

04-12-2014LAST NED BILDE

Når vi bygger nytt hus, ønsker vi så lite vedlikehold som mulig. En undersøkelse viser at vi hverken har lyst eller setter av penger til å renovere og vedlikeholde husene våre utvendig. Derfor ønsker vi i større grad bærekraftige materialer med lang holdbarhet og intet vedlikehold.

En ny nordisk boligeieranalyse fra analyseinstituttet Gallup, viser at omkring 20 % av huseierne ikke orker å vedlikeholde husene sine utvendig. Og at mer enn 60 % av huseierne har vanskelig for å finne penger til slikt vedlikehold. Vedlikehold forbindes av mange huseiere med plikt, besvær og store kostnader.

”Hvis man vil unngå å skulle vedlikeholde sin bolig hele tiden, må man som tommelfingerregel bygge med materialer som har lang levetid og  et lavt behov for vedlikehold. En av de meget store fordelene ved å velge et murt hus med tegltak er at det holder veldig lenge og nesten ikke skal vedlikeholdes. Det passer stort sett seg selv og får med tiden en flott patina, især hvis huset får lov til å stå uten noen form for overflatebehandling. Fordi murverk krever lite vedlikehold, sparer du både tid og penger, som kan brukes til andre fornøyelser”, forklarer Tommy Bisgaard, direktør for Kalk- og Teglværksforeningen. 

En rekke norske og svenske kommuner har valgt at skoler fremover skal bygge i murstein, nettopp fordi tegl har et veldig lavt vedlikehold.

”Tegl er et nesten uforgjengelig materiale som kan klare mye. Derfor er det sunn fornuft i å bygge og bo i tegl. En verdisikker investering i en trygg og problemfri bolig, som til og med holder salgsverdien. Det er en myte at det koster mer å bygge og bo i tegl enn i andre materialer”, uttaler Tommy Bisgaard og henviser til en rapport utarbeidet av White Arkitekter AB i Sverige.

Vi gidder ikke selv
Boligeieranalysen viser dessuten at mange huseiere finner det uoversiktlig å foreta renoveringer og vedlikeholde husene sine, både på grunn av manglende erfaring, og fordi de ikke kan gjøre arbeidene selv. De er derfor avhengige av å få hjelp, og det er dyrt.

Norske huseiere gidder ikke bruke sommerferien på å male treverk, og velger derfor i økende grad å bygge med vedlikeholdsfrie materialer når drømmehuset skal realiseres.

Flere og flere setter fritiden så høyt at de gjerne betaler dobbel pris for å slippe å bruke tid på å male treverk i sommerferien. Det bekrefter Rune Kjølberg som er kategorisjef for trelast hos Løvenskiold Handel.

Vedlikeholdsfrie byggematerialer er spesielt populære blant den yngre generasjonen og de kundene som ønsker å bruke minst mulig tid og penger på vedlikehold, samt blant de arkitektene og entreprenørene som er opptatt av moderne design og totaløkonomien i et langtidsperspektiv.

Pressefoto: Colourbox.comNyhetsfeed - Få en e-post hver gang det er en nyhet