Linkedin RSS Svenska Dansk

Tar husets driftsomkostninger livet av din økonomi?

07-04-2014LAST NED BILDE

Det kan bli dyrt å forelske seg i feil hus. Mange huseiere opplever at husets driftsomkostninger tar livet av privatøkonomien deres, mens naboen kanskje får nytt kjøkken i den energivennlige boligen sin.

”Kompromiss med prisen her og nå kan bety store kompromisser i fremtiden når huset krever mer vedlikehold enn beregnet”, sir Tommy Bisgaard, direktør for Byggitegl.no.

Prioriter kvalitetsmaterialer
Før huskjøpet kan det derfor være fornuftig å undersøke husets energiforbruk, og hvor mye vedlikehold huset krever. Husets driftsomkostninger avhenger en del av hvilke materialer som er brukt, og om det f.eks. er et typehus av den skrapede modellen, eller et arkitekttegnet hus med klassiske materialer som murstein og tegl. 

Tommy Bisgaard forklarer: ”Det er viktig å prioritere et hus bygget i kvalitetsmaterialer. Et kvalitetstegltak skal for eksempel holde i minst 80 år. Det bevarer også husets samlede verdi når taket minimerer risikoen for skader på huset”.

Boligkjøpere er i tvil
Det kan være vanskelig å innrømme at man er i tvil om drømmehusets driftsomkostninger, men Tommy Bisgaard forteller, at en lang rekke faktorer gjør det vanskelig for huskjøpere å gjennomskue hva det reelt koster å bo i et bestemt hus:

”Potensielle huskjøpere spør kanskje i banken hvor mye de bør sette av til vedlikehold hver måned. Ofte ender de imidlertid med å være usikre på om det stemmer overens med det huset som de har sett på.” Tommy Bisgaard poengterer at driftsomkostningene i huset kommer an på de anvendte materialene: ”Mange huseiere bor jo årevis i en mursteinsvilla uten de store vedlikeholdsutgifter, mens andre bor i nybygg hvor manglende vedlikehold får husets verdi til å falle markant”. 

Glem ikke varmeregningen
Et fullmurt hus i tegl er for mange en solid investering da det nesten ikke er noe vedlikehold. Mursteinene holder på varmen, så det f.eks. ikke er behov for kjøling eller oppvarming om sommeren, og det er med på å redusere varmeregningen om vinteren, noe som kan telle med i overveielsene når drømmehuset skal utpekes.

5 gode råd når du ser på boligens driftsomkostninger
1. Sammenlign levetiden på de materialene som inngår i husets fasader

2. Undersøk hvor mye vedlikehold husets fasader krever, og hva det koster

3. Sammenlign levetiden på de materialene som inngår i taket

4. Undersøk hvor mye vedlikehold taket ditt krever, og hva det koster

5. Undersøk om det er mulig å få ”reservedeler” til huset ditt. Du bør velge materialer som du også kan få om 20 år, eller hvis f.eks. stormen har skadet en del av taket ditt.Nyhetsfeed - Få en e-post hver gang det er en nyhet