Linkedin RSS Svenska Dansk

Mursteinsvegger – ny bærekraftig innredningstrend

11-07-2011LAST NED BILDE

Bærekraftige naturmaterialer er kjennetegnende for tidens trendy innredning. Det handler ikke bare om estetikk, interessen kommer også fra et ønske om å bruke materialer som er i pakt med naturen. Murstein er et naturmateriale som veier tungt når det gjelder bærekraft og lang levetid. Samtidig gir murstein og tegl et sunnere inneklima.

Tommy Bisgaard fra byggitegl.no forklarer: ”En mursteinsvegg absorberer og avgir den fukten som fins i et hus. Brent tegl er et uorganisk materiale, det betyr at det ikke kan gro hussopp på murstein. Samtidig er de bærekraftige mursteinene gode til å lagre varme, så romtemperaturen alltid er behagelig. Dette er en evne som er benyttet gjennom generasjoner i europeisk byggeskikk.

”Når sola skinner om sommeren blir mange hus overopphetet. Murstein kan lagre varme, for senere å avgi den igjen om kvelden når sola er på vei ned. Mursteinene gir med andre ord både et bedre inneklima og et mer energivennlig hjem. Dette har vi redegjort ytterligere for på vår hjemmeside www.byggitegl.no” forklarer Tommy Bisgaard.

Mursteinsvegger er ideelle som innvendige vegger, men kan også brukes som endevegg i en stue, en halvmur på køkkenet eller som vegger på badet.

Tommy Bisgaard påpeker at det er mange spennende muligheter for å skape et uttrykksfullt hjem som skiller sig ut fra naboens. ”Et uttrykksfullt design kan f.eks. oppnås ved å sette opp en mursteinsvegg som en kontrast til andre av boligens større overflater. Vi ser at flere huseiere eksperimenterer med designmessige uttrykk og velger nye murverksmønstre ved å blande murstein i forskjellige farger og fargespill”. Han forteller videre, at flere huseiere er interesserte i å finne den helt riktige fugefargen som passer til steinene, eller som skaper kontrast til steinene.

Murstein produseres i forskellige farger, så hver enkelt huseier kan velge sin helt egen innredningsstil.

Et lavt støynivå er en vesentlig faktor for vårt velvære, både fysisk og psykisk, og fordi murstein er gode til at dempe støy, gir dét en ekstra fordel, utover det rent estetiske.

Interiørarkitekten Tina Kirkegaard er enig med Tommy Bisgaard i at det estetiske uttrykket ikke kan stå alene. Det er også viktig at rommet er behagelig å oppholde sig i. ”Mange glemmer å tenke over akustikken i rommet. Det skal være høyt under taket, ha flotte teglfliser og råe vegger”. Riktig akustikk skal tas alvorlig er hennes budskab: ”Vi har jo alle prøvd å være i et rom med dårlig akustikk, og har på egen kropp merket hvor mye det betyr”.

Murstein bidrar altså med mye mer enn bare et “trendy look”. De gir også funksjonelle og praktiske fordeler som alle er viktige parametre i en bærekraftig utvikling.

Slik påvirker tegl inneklimaet:

Avgir ingen gasser
Ingen dårlig lukt
Ingen elektriske og elektrostatiske forhold
Ingen ionisert eller radioaktiv stråling
God lyddemping
Demper vibrasjoner
God varmekapasitet og varmeregulerende
Opptar og avgir fukt raskt
Vanndiffusjon ut gjennem veggen
Reduserer luftfuktigheten
Tørker bedre etter vannskader
Gir ikke næring til muggsoppNyhetsfeed - Få en e-post hver gang det er en nyhet