Linkedin RSS Svenska Dansk

Spar penger på byggingen ved å tenke bærekraftig drift

27-05-2013LAST NED BILDE

Tenk bærekraftige løsninger og materialer med lave drifts- og vedlikeholdsutgifter når du bygger nytt eller renoverer. Det kan spare deg for opptil 20 % av bygningens samlede kostnader på lengre sikt.

Når man bygger nytt eller renoverer, ønsker mange byggherrer å bygge så billig som mulig. Men et ensidig fokus på pris kan bli dyrt i lengden. 

Tenk totaløkonomi og spar penger
Ifølge sivilingeniør Jens Staalby kan utgiftene til drift og vedlikehold av offentlige bygg og næringsbygg, over 25-35 år koste opptil flere ganger byggeprisen. Men tenker man totaløkonomi, kan man spare opptil 20 % av de samledekostnadene. Å tenke totaløkonomi innebærer et stort fokus på å minimere driftsutgiftene, herunder serviceoppgaver og vedlikehold. 

Materialer og helhetsløsninger er nøkkelen
Direktør for Byggitegl.no, Tommy Bisgaard oppfordrer også byggherrer til å tenke på totaløkonomien: ”Det er avgjørende å vurdere byggematerialenes egenskaper hvis man vil senke utgiftene til drift og vedlikehold. Det gjelder både fasader, innervegger, gulvbelegg, overflater osv.” 

Det er imidlertid ikke nok å bygge i bestemte materialer: ”Det er helhetstenkingen som gir besparelsene. Dvs. materialvalg, arkitektur, innredning, energiløsninger osv. må planlegges inn i et hensiktsmessig samspill. Det betyr ofte at anleggsprisen, altså prisen for å bygge huset, i første omgang blir dyrere. Til gjengjeld kan man glede seg over store besparelser på lengre sikt”, forteller Tommy Bisgaard, og tilføyer: 

”I virkeligheten handler det om å tenke bærekraftig. Bærekraft handler nemlig ikke bare om materialenes miljømessige påvirkning, men om å tenke helhet, slik at det også skapes et sunt inneklima og en fornuftig totaløkonomi”.

Murstein krever ikke noe vedlikehold
Murstein utmerker seg som byggemateriale med en holdbarhet på mer enn 100 år og ved å være vedlikeholdsfritt. Samtidig er murstein spesielt gode på å oppta fukt og varme og avgi det igjen på en hensiktsmessig måte – noe som både gir et godt inneklima og store energibesparelser i forbindelse med oppvarming og kjøling av bygningen.Nyhetsfeed - Få en e-post hver gang det er en nyhet