Linkedin RSS Svenska Dansk

Murstein fjerner hodepine i skolene

16-07-2012LAST NED BILDE

Mange skoler har problemer med inneklimaet i klasserommene. Det påvirker elevenes trivsel i timene.

Feil valg av byggematerialer skaper et dårlig innemiljø i skolenes klasserom. Store temperatursvingninger, larm og dårlig luft, påvirker elevenes velvære i undervisningen. Dette fører i mange tilfeller til hodepine, manglende konsentrasjon og uro. Termisk masse, det vil si mursteinens evne til å holde på, og regulere varmen og kulden i lokalene, er avgjørende for å sikre et stabilt inneklima i klasserommene.

En undersøkelse foretatt av SINTEF Byggforsk viser, at mange skoler har problemer med et dårlig inneklima og for mye bråk. Undersøkelsen viser også, at mange elever opplever at for varm eller for kald innetemperatur påvirker trivselen. Mange opplever også at det er vanskelig å konsentrere seg pga. støynivået. Dette gjør, at mange barn har problemer med å være i det samme klasserommet en hel dag.

Byggematerialer er helt avgjørende

Skoler som er bygget i lette materialer, som f.eks. tre og gips, lider under store temperatursvingninger innendørs. Dette skyldes de lette materialenes manglende termiske masse, som gjør at materialene ikke kan lagre varme. Samtidig kan visse treprodukter inneholde formaldehyd, noe som gir dårlig luft og som i tillegg er veldig skadelig for helsa.

Tegl skaper et sunt inneklima

”Tunge materialer som tegl har flere egenskaper som medvirker til et sunt inneklima. For det første er temperaturen i et murbygg utrolig stabil pga. mursteinens termiske masse. Innendørstemperaturen stiger derfor ikke uakseptabelt mye på en sommerdag med høye utendørs-temperaturer. Den vil heller ikke synke voldsomt om vinteren, når det er kaldt utenfor. Murstein har i tillegg en god evne til å dempe støynivået i et rom. På grunn av sin tyngde demper den lydnivået effektivt. Dette er egenskaper som bidrar til et stabilt inneklima”, forteller Tommy Bisgaard, direktør for Byggitegl.no

En annen vesentlig fordel ved tegl er materialets evne til å ”puste”. Tegl reduserer nemlig fuktigheten innendørs ved å hurtig oppta og avgi fukt, uten at det skader murverket. Dette forhindrer kondens og utviklingen av mikroorganismer.

”Vi anbefaler at man nøye overveier valget av byggematerialer, og ikke minst vurderer de inneklima- og undervisningsmessige konsekvensene som følger i kjølvannet av feil materialvalg”, sier Tommy Bisgaard, som også påpeker de økonomisk besparelsene en kommune kan oppnå med bruken av tegl, et materiale som også krever minimalt med vedlikehold.

Pressefoto: Colourbox.com