Linkedin RSS Svenska Dansk

Tegl er arkitektenes foretrukne byggeklosser

18-06-2012LAST NED BILDE

Tegl er en av de mest ettertraktede ”byggeklossene” blant mange arkitekter. Ved å bygge i tegl, kan man skape enike bygg. Man har uendelige muligheter med teglstein og de finnes i et stort utvalg av former og farger. Det gjør tegl til en enestående byggestein, som kan skape unike arkitektoniske bygninger som holder i mange generasjoner.

Når man skal i gang med å oppføre en nytt bygg, skal man bygge i tegl. Tegl fåes i mange forskjellige farger, størrelser, spill og strukturer. Det inspirerer mange arkitekter, som kombinerer tegl på mange kreative måter.

”Når vi bruker teglstein i prosjektene våre, er vi veldig bevisste på at teglen er med på å bryte ned skalaen i bygget, så de menneskene som skal ferdes og bo der føler seg hjemme. Rent arkitektonisk gir tegl rike muligheter for å arbeide med lekre begynnelser og avslutninger, helt ned til den minste detalj. Murverket er med på å skape et unikt spill i fasaden, og kvaliteten i materialet har en holdbarhet som sørger for et langt liv for bygningen”, uttaler Lotte Foght-Sørensen, arkitekt og passivhusdesigner, Mangor og Nagel Arkitektfirma.

Teglets mange muligheter

Tegl består av leire som brennes med en temperatur på over 1000 grader. Før brenningen kan den våte leira forvandles til utallige former. Det gjør at teglet kan tilføres et høyt designmessig innhold, og forvandles til en enestående byggestein som skaper en markant arkitektur. Samtidig er det nesten ingen begrensninger i farger og overflatestrukturer på brent tegl. Fra naturens side får leire forskjellige farger når den brennes, og forholdet mellom innholdet av jern og kalk avgjør om leira blir rød- eller gulbrent.

”I dag behøver ikke murverket nødvendigvis å være en del av et byggs bærende konstruksjon. Det gjør at vi også kan se tegl som en unik byggekloss, og som et ytterst dekorativt bygningselement. Murstein kan fåes i mange forskjellige størrelser – tykke og tynne, korte og lange. Tegl kan også legges på høykant, ligge på skrå, eller de kan være forskjøvet i forhold til hverandre. Det gir mulighet for en mengde mønstre og farger å leke med”, sier Tommy Bisgaard, direktør for byggitegl.no.

Bare fantasien setter grenser

Fasaden trenger ikke bare å bestå av glatte flater med dører og vinduer. Den kan brytes med innstikk av loddrette steiner og fremheve overgangen mellom fasaden og taket med dekorative partier.

”Tegl gir muligheter for variasjoner i fasadens flate, så den ikke blir helt ensartet. Det gir et spennende liv til bygget. Samtidig eldes tegl på en flott måte. Dette er faktorer som gjør tegl til en tidløs og holdbar løsning”, sier Lotte Foght-Sørensen.